5.7.4.1 Total body-schema’s & splitschema’s

Zoals bekend heeft het aantal trainingen per week invloed op het type trainingsschema dat wordt gemaakt. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de supercompensatietijd. Op basis hiervan wordt een onderscheid gemaakt tussen total body-schema’s en splitschema’s. 

  • Total body-schema’s: schema’s waarbij het totale lichaam wordt getraind op een trainingsdag. 
  • Splitschema’s: schema’s waarbij het totale lichaam wordt getraind over meerdere dagen.

Total body-schema’s worden gebruikt als je 1-3 keer per week traint. Hierbij wordt het hele lichaam volledig getraind op één trainingsdag. Wanneer klanten meer dan driemaal per week aan krachttraining doen, wordt er gebruikgemaakt van een splitschema. Hierdoor ontstaat er voldoende hersteltijd voor de spieren in het trainingsprogramma. Dit betekent dat het totaal-programma wordt opgedeeld in twee of meer delen. Per trainingsdag wordt een deel van het totaalprogramma uitgevoerd. Het is zelfs mogelijk elke dag te trainen door het totaalprogramma te splitsen in twee of meer delen.

  • Split: Upper/ Lower. Op de eerste dag wordt de bovenste extremiteiten getraind en de tweede dag worden de onderste extremiteiten getraind. Op dag 3 en 4 wordt dit herhaald.
  • Split: Upper/ Lower A/B. Het schema voor lower body wordt opgedeeld in een A en een B-versie. Dit wordt ook gedaan voor het upper body. Op deze manier train je elke dag andere oefeningen.