2.3 Dieet

De resultaten van verschillende onderzoeken duiden erop dat er een aanzienlijke bloeddrukdaling kan worden bereikt door het eten van meer groenten en fruit, het gebruik van magere zuivelproducten en een vermindering van de inneming van verzadigd en totaal vet. Bij overgewicht kan het verlies van een paar kilo al leiden tot verlaging van de bloeddruk. Drop en zoethoutthee verhogen de bloeddruk door het ingrediënt glycyrrhizinezuur. Er zijn 2 belangrijke soorten diëten;

Zout
Het beperken van zout (natrium) kan de bloeddruk verlagen. Kant-en-klaar voedsel en producten in blik bevatten veel natrium en kunnen daarom beter worden vermeden door mensen met een hoge bloeddruk. Bij het koken kunnen kruiden, specerijen en zoutvrije smaakmakers worden gebruikt.

DASH-dieet
Een Amerikaans onderzoek, de DASH-studie (Dietary Approaches to Stop Hypertension), heeft aangetoond dat een voeding rijk aan groenten, fruit en magere zuivelproducten de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen bij personen met een normale bloeddruk of een licht verhoogde bloeddruk.

Het DASH-dieet bestaat uit ruime hoeveelheden groenten (300 gram) en fruit (2 tot 3 porties per dag). Verder bevat het magere zuivelproducten (2 tot 3 porties per dag) en volkoren granen en heeft het een laag gehalte aan verzadigd vet en cholesterol.

Stelling: Een lagere zoutinname of een DASH-dieet kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen.