Inleiding
Tijdens de opleiding Voedingsdeskundige level 1 leer en werk je onder andere uit het studieboek AALO Voedingsdeskundige level 1. In deze proefles zullen we een aantal stukjes uit deze syllabus laten zien. Ook kan je aan de slag gaan met een aantal oefenopgaven.
Hoofdstuk 2 | Verwerking van voeding
Om goed te begrijpen hoe voedsel in het menselijk lichaam verwerkt wordt is het belangrijk eerst ook een goed beeld te hebben van de bouw en samenstelling van dat lichaam.
In deze proefles behandelen we een twee paragrafen uit dit hoofdstuk:
- Het menselijk lichaam
- Verwerking van voedsel
2.1 Het menselijk lichaam
Bindweefsel
Bindweefsel is het type weefsel dat het meest voorkomt in het lichaam. Het bevindt zich in spieren, botten en kraakbeen en in het skelet. Elk type bindweefsel is gebouwd om een bepaalde functie uit te voeren. Bindweefsel in kraakbeen en bot zorgt voor steun en stevigheid van het lichaam. Het zorgt er ook voor dat organen op hun plaats blijven liggen. Ook bloed, vet en lymfe worden gezien als bijzonder bindweefsel. Vetweefsel dient niet alleen als voedselreserve, maar geeft steun op diverse plaatsen in het lichaam. Lymfe en bloed stromen door het lichaam en kunnen op die manier ervoor zorgen dat verschillende weefsels in het lichaam onderling kunnen communiceren door signaalstoffen (zoals hormonen).