2.3 Verwerking van voedsel

In je lichaam vinden twee belangrijke processen plaats wat betreft de verwerking van voeding en voedingsstoffen. Dit zijn de spijsvertering en de stofwisseling. Vaak worden deze twee door elkaar gehaald  terwijl ze toch veel van elkaar verschillen.

Een definitie:
Spijsvertering is het proces waarbij voedsel in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken tot voedingsstoffen, kleine deeltjes. Deze kleine deeltjes worden afgegeven aan het bloed en zo vervoerd naar  verschillende lichaamscellen.

Op dat moment begint het proces van stofwisseling. Het binnendringen van de voedingsstoffen in de cel,  waar ze worden verwerkt, en vervolgens de afgifte van afvalstoffen die overblijven terug aan het bloed. Dit  proces vindt vierentwintig uur per dag plaats.

Spijsvertering
De spijsvertering, dus de afbraak van voedsel tot voedingsstoffen, vindt plaats in het spijsverteringsstelsel.  Dit is een stelsel van buizen en lichaamsholten dat begint bij de mond en eindigt bij de anus. In de weg  daarnaartoe zijn diverse organen, de spijsverteringsorganen, actief.