Spijsvertering
De taken van je spijsverteringskanaal:

  • het opnemen van voedsel;
  • het vloeibaar maken van voedsel;
  • het verteren, dus het afbreken tot kleine deeltjes, van voedsel;
  • deze deeltjes, de voedingsstoffen, afgeven aan het bloed;
  • de onbruikbare/onverteerbare bestanddelen verwijderen uit het lichaam.

Dat hele proces duurt gemiddeld zo’n vierentwintig tot achtenveertig uur. Veelal afhankelijk van waaruit  een maaltijd bestaat. Een lichte maaltijd, zoals een beschuitje, zal veel sneller verwerkt worden door het  lichaam dan een omvangrijke, vettere maaltijd. Het beschuitje zal om te beginnen na een uur de maag  verlaten terwijl een zware maaltijd tot wel zes uur in je maag kan blijven. 

Maag
De maag is een rekbaar orgaan dat linksboven in de buikholte ligt. De maag is leeg, bijna plat, en kan tot  wel dertig centimeter in de lengte uitrekken. Als het voedsel in de maag is aangekomen wordt maagsap  toegevoegd om het te verteren. Dit gebeurt met behulp van het in maagsap aanwezige spijsverteringsenzym pepsine. Bacteriën worden gedood door het zoutzuur dat in maagzuur zit. 

In het onderste gedeelte van de maag wordt het voedsel gekneed. Het wordt opgeslagen in de maag en  vervolgens steeds in kleine porties afgegeven aan de dunne darm. Een grove, slecht gekauwde maaltijd  zal dus langer in de maag blijven dan een fijngemalen maaltijd en vloeibare maaltijden zijn nog sneller  klaar in de maag. Ook aan het einde van de maag zit een kleine sluitspier die zorgt dat de spijsbrij naar  de dunne darm kan gaan maar niet terug kan vloeien.