2.3 Uitlijning (alignment)

Naast de fundering is de uitlijning, ook wel alignment genoemd, erg belangrijk. De uitlijning van het lichaam zegt wat over hoe de verschillende gewrichten ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn. De uitlijning en de fundering gaan hand in hand. Als de fundering niet goed is, zal de uitlijning niet goed zijn en andersom. Om de uitlijning van het lichaam te beoordelen, kijk je als het ware met een soort röntgen ogen naar het lichaam. Je wilt immers de positie van de gewrichten in het lichaam bekijken en niet de uiterlijke vormen die direct te zien zijn. Als docent zal je jezelf dus een nieuwe manier van kijken moeten ontwikkelen, een ‘docenten oog’ of ‘teachers eye’ genoemd. Je kijkt namelijk naar je deelnemers op een manier die functioneel is bij het geven van een goede yogales.

Als we uitgaan van de basishouding die we gebruiken voor de fundering – de berghouding , tadasana of samasthiti genoemd – dan maken we een scan van het lichaam door het van de zijkant te bekijken. Zo kun je namelijk goed zien of de gewrichten op de juiste manier boven elkaar staan. In die ideale uitlijning (afbeelding A) van de basishouding is er een rechte lijn – de loodlijn - te zien van het midden van de enkel tot aan het midden van het oor.

  • A. Ideale uitlijning
  • B. Kyfose + lordose
  • C. ‘Flat back’
  • D. ‘Sway back’

In de praktijk zal je merken dat er bijna geen enkele deelnemer is die de ideale uitlijning heeft. Simpelweg ieder lichaam is anders.


Een docent power yoga komt erachter dat bij een van zijn/haar leerlingen, de onderruggewrichten in een zeer rechte lijn staan. Dit is een voorbeeld van de: