2.3 Chakra’s
Er zijn zeven hoofdchakra’s te onderscheiden die van de basis van de wervelkolom tot aan de kruin lopen. Ze bevinden zich dicht bij de zeven voornaamste zenuwknopen die aan de wervelkolom ontspringen.
- Chakra een (muladhara) is gelegen aan de onderkant van de wervelkolom en wordt in verband gebracht met overleven. Het element is aarde.
- Chakra twee (svadhisthana) is gelegen in de onderbuik en wordt in verband gebracht met creativiteit, emoties en seksualiteit. Het element is water.
- Chakra drie (manipura) is gelegen in de buurt van de plexus solaris (zonnevlecht) en wordt in verband gebracht met wilskracht en metabolische energie. Het element is vuur.
- Chakra vier (anahata) is gelegen in de hartstreek en wordt in verband gebracht met liefde. Het element is lucht.
- Chakra vijf (vishuddha) is gelegen in de keel en wordt in verband gebracht met communicatie en creativiteit. Het element is geluid.
- Chakra zes (ajna) is gelegen tussen de wenkbrauwen (derde oog) en wordt in verband gebracht met helderziendheid, intuïtie en verbeeldingskracht. Het element is licht.
- Chakra zeven (sahasrara) is gelegen in de buurt van de kruin en wordt in verband gebracht met kennis en inzicht. Het element is denken.
De zeven chakra’s vormen samen een systeem dat structuur geeft aan ons bewustzijn, waardoor we inzicht krijgen in ons lichaam, onze ziel en onze geest. Elke chakra vertegenwoordigt een aspect van ons bewustzijn en een stadium tussen materie (fysiek) en geest (mentaal). Het chakrasysteem is een systeem dat ons helpt om tot persoonlijke groei te komen en ons de mogelijkheid biedt een brug te slaan tussen materie en geest.